Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden New York

New York City, The City That Never Sleeps, is de grootste en dichtstbevolktste stad van de Verenigde Staten. Door haar grote rol in onder andere handel, financien, entertainment, mode en kunst is het daarnaast ook een wereldstad geworden. Het inwonertal bedraagt meer dan 8.3 miljoen, de bevolking is erg divers en bestaat uit een mengelmoes van nationaliteiten. Het aantal immigranten is in NYC zo groot, dat er geen enkele nationaliteit domineert. Deze diversiteit uit zich in de verschillende wijken zoals Soho en Chinatown, waar veel mensen met dezelfde nationaliteit zich gevestigd hebben. NYC heeft een zeeklimaat. Dit houdt in dat de zomers over het algemeen erg heet en vochtig zijn en de winters koud. Daarnaast heeft de stad soms last van sneeuwstormen, en heftige onweersbuien is het ook niet onbekend.

Stadsdelen New York

De stad is opgedeeld in vijf stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. In New York vindt u erg veel monumenten en wijken die symbool staan voor de Verenigde Staten en inmiddels wereldberoemd zijn. Denk maar aan het Vrijheidsbeeld, dat tevens door erg veel toeristen wordt bezocht, Wall Street, Empire State Building en Times Square. Wolkenkrabbers tekenen de skyline, in de straten rijden de oh zo bekende gele taxi’s en billboards sieren de gebouwen.

Excursies

Er valt genoeg te zien in deze levendige wereldstad. Zo zijn er tal van parken, zoals het Central Park in Manhattan, wat in 1965 officieel een historisch monument werd en in 1974 een NYC monument. Of Prospect Park in Brooklyn, dat met haar groene landschap uitermate geschikt is voor lange wandelingen of fietstochten. Waar overigens ook vaak feestjes worden gegeven en bruiloften worden gevierd, omdat het landschap zo tot de verbeelding spreekt. Andere beroemde parken zijn Washington Square Park, Bryant Park en het Flushing Meadows-Corona Park in Queens. Daarnaast zijn het Bronx Park met haar Bronx Zoo en de New York Botanical Garden, de Brooklyn Bridge, Rockefeller Centre en het Hoofdkwartier van de VN belangrijke toeristentrekpleisters. Sinds 11 september 2009 wordt ook Ground Zero, de resten van het World Trade Center, veelvuldig door toeristen bezocht die daar hun respect voor de overledenen betuigen.

Cultuur in New York

Waar New York natuurlijk om bekend staat is Broadway, de Mekka van het theater. Hier kunt u shows zien die al jaren draaien, zoals Cats en Phantom of the Opera, maar ook bij de nieuwe producties bent u van harte welkom. Daarnaast is in NYC het wereldberoemde Carnegie Hall gevestigd, waar operaconcerten en theaters opgevoerd worden. Wilt u zich helemaal onderdompelen in cultuur, neem dan een kijkje in het Lincoln Center, waar verschillende instellingen voor de kunsten gevestigd zijn. Gaat u liever naar het park, ga dan eens langs bij Central Park, waar tijdens Summerstage gratis optredens bij te wonen zijn. In Greenwich Village kunt u naar het jaarlijkse evenement de Halloween Parade. Lekker winkelen kan aan Fifth Avenue en Madison Avenue, waar modehuizen van bekende merken klaar staan om u met open armen te ontvangen. Maar ook voor souvenirs en goedkopere waar kunt u hier terecht.

Houdt u van kunst en bezoekt u graag musea tijdens uw vakanties? Dan bent u ook in New York City op de juiste plek. Met het Metropolitan Museum of Art, dat in haar collectie meer dan 2 miljoen kunstwerken van over de hele wereld heeft, verveelt u zich niet! Daarnaast kunt u naar het Museum of Modern Art in Manhattan, wat gericht is op moderne en hedendaagse kunst. Verder heeft NYC nog het Brooklyn Museum, het Guggenheim Museum en het American Museum of Natural History. Kortom, in New York City verveelt u zich nooit!